Chov hrabavej hydiny v ovocnom sade ako biologická ochrana proti škodcom
Ovocné sady sú veľmi často vystavené riziku napadnutia škodcami. Tie môžu značne ovplyvniť úrodu a tiež aj výslednú kvalitu plodov. Existuje niekoľko spôsobov, ako bojovať proti škodcom. Avšak, používanie pesticídov môže mať negatívny vplyv na životné prostredie a zdravie ľudí.
Neustále sa snažíme vyhľadávať najmä udržateľné a ekologické spôsoby boja proti škodcom v ovocných sadoch. Jedným z možných riešení je aj chov hrabavej hydiny. Najmä slepice môžu mať pozitívny vplyv na ekosystém ovocného sadu a zároveň sú veľmi nápomocné aj v boji proti škodcom.
Prirodzené hrabanie zeme
Sliepky majú prirodzenú tendenciu hrabať zem. Hrabaním nielen čistia priestor od buriny pri kmenných častiach, ale zároveň aj zbierajú škodcov. Priamo zo zeme alebo z kríkov. Hrabavá hydina tak vie do vysokej miery aj zlepšiť štruktúru a priepustnosť pôdy, čím prispieva aj k rýchlejšiemu rastu koreňov ovocných stromov.
Zaujímavosť: Sliepky vyhrabávajú hmyz, vošky, slimáky a iné škodlivé organizmy, ktoré by mohli potencionálne poškodiť plody v ovocnom sade. Chov hrabavej hydiny tak môže fungovať aj ako efektívna biologická ochrana proti škodcom.
Organický hnoj a jeho benefity
Sliepky prirodzene produkujú aj organický hnoj, ktorý môže slúžiť ako hnojivo pre ovocné stromy. Ich trus obsahuje živiny, ktoré sú dôležité najmä pre rast a vývoj jednotlivých rastlín. Aj takýmto spôsobom tak dokáže hrabavá hydina prispieť k výraznému zlepšeniu pôdy a výžive ovocných stromov.
Nezabúdame na dôkladnú starostlivosť
Chov hrabavej hydiny si však vyžaduje aj istú starostlivosť. Preto vždy zabezpečujeme sliepkam primeranú organickú výživu, pitnú vodu a vhodné podmienky na život.
Prináša to samé výhody
Chov hrabavej hydiny nám okrem záchrany plodov a ovocných sadov prináša aj ďalšie benefity. Sú totiž schopné zniesť aj vajíčka a vyprodukovať spomínaný organický hnoj. Tento spôsob je tak skutočne veľmi efektívny ako ochrana proti škodcom. Má potenciál redukovať potrebu používania pesticídov a zároveň zlepšuje udržateľnosť pestovania ovocia.