Dlhá fermentácia cesta pôsobí na chuť aj na zdravie výrobku
Dlhé kysnutie chlebového cesta má mnoho výhod oproti rýchlemu kvaseniu. Jednou z nich je aj vplyv na chuť chleba. Dlhá fermentácia umožňuje pomalé a postupné rozkladanie škrobov a proteínov v ceste. Zároveň dokáže vytvoriť aj komplex chutí.
Vo výsledku tak získate chlieb s bohatou a nezameniteľnou chuťou, ktorá je oveľa príjemnejšia ako chuť chleba vyrobeného z rýchlo kysnutého cesta.
Priaznivý účinok na zdravie
Okrem vplyvu na chuť má dlhá fermentácia cesta priaznivý účinok aj na zdravie výrobku. Počas dlhého kysnutia totiž dochádza k postupnému rozkladaniu škrobu a proteínu v ceste. Tento proces tak zvyšuje biologickú dostupnosť živín a významným spôsobom zlepšuje aj ich absorpciu v našom tele.
Okrem iného, dlhá fermentácia cesta prispieva k vyššej tvorbe antioxidantov. To je spôsobené tým, že zabezpečuje postupné uvoľňovanie a zvýšenie koncentrácie živín v chlebe. Prečo je dostatočný obsah antioxidantov tak dôležitý? Majú za úlohu bojovať proti voľným radikálom a chrániť organizmus pred potencionálnym poškodením buniek.
Trvanlivý chlieb s lepšou kvalitou
Dlhá fermentácia cesta je spôsob prípravy, ktorý nám vo výsledku zaručí chlieb plný živín, vitamínov a minerálov. Je tak pochopiteľne kvalitnejší a trvanlivejší oproti iným druhom. Takýto spôsob prípravy zvyšuje aj stráviteľnosť chleba. Všetky živiny obsiahnuté v chlebe sú tak lepšie využívané naším organizmom.
Vyšší obsah probiotík
Probiotiká sú prospešné baktérie, ktoré podporujú zdravie nášho tráviaceho traktu a posilňujú aj imunitný systém. Proces pomalého kysnutia zvyšuje obsah probiotík v chlebe, čo je veľmi dobrá správa pre naše zdravie. Konzumácia chleba z dlhého kysnutia tak do vysokej miery prispieva aj k lepšiemu tráveniu a celkovému posilneniu zdravotného stavu.
Preto, ak hľadáte chlieb s bohatou chuťou a priaznivými účinkami na zdravie, siahnite po chlebe z dlhého kysnutia, ktorý pečieme s radosťou v našej pekárni. Tešíme sa na vašu návštevu!